Idag var det fint väder. Anders hade något annat han skulle göra så jag fick gå själv. Jag har haft ett rejält uppehåll på promenadbloggen nu. Det beror på att jag var hemma i Malmö, mitt hjärtas stad.

Jag trotsade ensamheten och gick och köpte mat. Det blev pasta carbonara tror jag. Micromat, mindre gott, fast godare än annan micromat. En äppelcider också, utan kolsyra, dyr som bara fan. Om ni undrar varför det ser konstigt ut när jag har skrivit vissa ord kan jag säga att jag just nu upplever enorma prolem med min B tangent. Det tog mig nog en minut att få fram den stora B bokstaven. Nu verkar den dock funka, super!

Nog om tråkiga saker!

Jag har länge gått och sneglat lite på en byst av Johan Tobias Sergel som finns i början av Sveavägen (?Sergelgatan?). Har aldrig riktigt gått fram och tittat på den förrän idag. Den föreställer honom i, vad jag antar är hans mest verksamma år. Han var nere i Frankrike och trixade med blev hemkallad av kungen 1779 och blev sedan kunglig statybildhuggare! Ett riktigt manligt jobb skulle jag vilja säga, den som ändå var kunglig statybildhuggare, hujeda!

Bysten är rest vid den plats där han tidigare hade sin atelje, vilken revs vid Norrmalmsregleringen på 1950-talet. Vad Norrmalmsregleringen är, får någon annan förklara för jag har absolut ingen aning. Tobbemannen levde mellan 1740-1814.
Det är för övrigt Göran Strååt som fixat bysten (statyn enligt wikipedia…) Fast det är en byst, det vet ju alla, från hjässan till axlar eller bröst! Bust heter det på det där andra språket, på svenska är det ett betydligt roligare ord.

Här kommer en bild på Tobbes byst.
Blog Image
Niklas – Vill ha en levande byst hemma!