Den 23:e, alltså i måndags tog kom Anders till jobba och sade till mig att ta mitt SL-kort med mig på turen. Det gjorde jag. Det visade sig att vi inte skulle kolla på statyer idag utan ägna oss åt två stora byggnader istället.

Efter vår genemsamma måltid på en hamburgerresturang så tog vi oss mätta och belåtna till t-centralen. Vi gick vidare ner mot den blåa linjen. Man fick åka väldigt långa rulltrappor för att komma till tåget. Lite lugnare på den linjen än den vanliga jag åker verkade det som.

Vi åkte bara någon station och klev av på rådhusets station. Anders skulle visa mig både polishuset och rådhuset. Båda byggnaderna var väldigt pompösa och ståtliga. Polishuset hade många detaljer som jag inte kunde fotografera för jag har för dålig zoom och kamera(mobil) för det. Men uppe vid stuprännorna så fanns det små (svårt att förklara) fasader av en “borg” där vattner rann ner. De fångade min uppmärksamhet i alla fall. Synd att jag inte kan visa er det!

Annars på polishusets framsida och ingång fanns det uppe i mitten en fin bild, relief eller vad man skall kalla det. Annars var det en fin byggnad i övrigt.

Rådhuset var också väldigt mustigt. En stor brun byggnad, både med koppar och tegeltak. Väldigt respektingivande. En sak som jag såg intressant var de två lyktstolparna som finns vid ingången. De var i sten eller något sådant material och såg mycket trevliga ut. När vi skulle gå hem gick vi runt rådhuset och tittade. Vi kom fram till att uppvärminingskostnaden för den byggnaden måste vara enorm. Vi kom även fram till att vi nog inte hade råd att bo där, knappt ens en dag.

Mittemot rådhuset fann vi ett stället med fina marmorstatyer (tror jag det var). Det stället heter piperska huset. Det såg väldigt intressant ut. Vi skall gå in dit någon annan gång. Vi hade inte så mycket tid på oss, vi var tvugna att ta oss till jobbet igen. Lunchen började ta slut. Det var en trevlig promenad vi fick. Vädret var lite halvmulet tyckte jag och hade det varit en sommardag hade jag vädrat åska i luften. Stockholm har många fina pärlor och vi såg några idag när vi vandrade genom bostadsområden på väg till city igen.

Det kommar inte bli några inlägg på ett tag då jag numera befinner mig i Malmö på lite rekreation och kompsemester till på onsdag nästa vecka, 2:a maj. Den 3:e hoppas jag på en ny promenad och spännande statyer.

Förövrigt så har jag fått en förtäckning på Stockholm stads alla statyer, den är bara 47 sidor lång. I den kan man läsa plats, ägare, uppresningsår och material. Det kommer i fortsättningen finnas med som fakta när jag har fotograferat statyer! Kul!

Här kommer lite bilder på polishuset och rådhuset, håll till godo!

Polishuset:

Blog Image

Rådhuset:

Blog Image

Niklas – Har just nu inte hög uppvärmningskostnad